MSD Animal Health Meny
  • Produkter
  • Prosedyrer og dataark
  • Artikler
  • Kontakt oss

Sedasjon med AQUI-S under avlusning med cypermethrin og azamethiphos

Sedasjon ved lusebehandling i cypermetrin og azametifos - rapport VESO 3232 - 2014-04

Relaterte artikler
Sedasjon med Aqui-S før termisk avlusning
Sedasjon før termisk avlusning kan redusere stressadferd og følgene av dette. Dette er blant annet vist i et forsøk gjort ved SINTEF i Trondheim. En anbefalt prosedyre for sedasjon forut for termisk avlusning på brønnbåt er utarbeidet.
Les mer
Sedasjon ved levering av stor smolt
Trenden i retning av større og større smolt har ført til nye utfordringer ved levering. Mange settefiskanlegg er konstruert for produksjon av 80-100 grams smolt. Sjøsiden krever nå stadig større fisk ved levering, smolt på 300, 500 og 800 gram er ikke lenger uvanlig. Dimensjonene på utløp, pumper og slanger kan i seg selv være et problem, […]
Les mer
Sedasjon med Aqui-S under ferskvannsbehandling - effekt på stress og osmoregulering
Forsøk gjort ved LetSea AS i mai 2017 viser at sedasjon under ferskvannsbehandling av laks kan redusere stressreaksjonen hos fisken og minske salttapet underveis. Dette er vist gjennom analyse av bl.a. kortisol- og kloridnivåer i blod.
Les mer
Aqui-S - tillaging av stamløsning
Det virksomme stoffet i Aqui-S - isoeugenol - er en olje med begrenset løselighet i vann. Det er derfor helt nødvendig å lage en stamløsning av Aqui-S emulgert i vann  for å oppnå god og rask effekt. Fisk vil dessuten reagere med uro dersom den eksponeres for uemulgert olje.
Les mer
Aqui-S og Defoam skal ikke blandes før utdosering
Defoam er et stoff som benyttes til skumdemping (ikke legemiddel). Det benyttes ved operasjoner der skum er uønsket, f.eks. medikamentelle og ikke-medikamentelle avlusninger. Ofte benyttes sedasjon med Aqui-S samtidig. Det er nærliggende å tenke seg å blande midlene før utdosering for å spare tid. Dette frarådes.
Les mer
Kombinasjonsbehandlinger med Aqui-S
Det har i vært stort fokus på kombinasjoner av flere virkestoffer ved behandling mot lakselus. Kombinasjonsbruk skal skje etter grundig vurderinger, være velbegrunnet og faglig forsvarlig. Her finnes momenter for faglig forankring av sedasjon med Aqui-S under medikamentell avlusning.
Les mer
Sedasjon med Aqui-S ved simulert termisk avlusning
Studie ved Universitetet i Tasmania viser redusert stress og panikkadferd ved sedasjon under varmtvannsbehandling. Institute for Marine and Antarctic Studies (IMAS) ved Universitetet i Tasmania har nylig rapportert fra et forsøk der man simulerte termisk avlusning av laks med og uten sedasjon. Resultatene viste at fisk som var sedert under trenging og påfølgende avlusning hadde […]
Les mer
Avliving av fisk med overdose Finquel
Av og til er det dessverre nødvendig å avlive et større eller mindre antall fisk. Bruk av en overdose bedøvelse er akseptert som en human måte å gjøre dette på. Finquel gir en rask innsovning og kan benyttes. Anbefalt dosering til avliving av laks og ørret er: 500 mg/liter (5 gram Finquel til 10 liter vann) Oppholdstiden […]
Les mer
MRL - Maximum Residual Limit - for isoeugenol
EU-kommisjonen fastsatte 13. april 2013 MRL for isoeugenol i fisk. Verdien er 6 mg/kg fisk (muskel og skinn i naturlig forhold).
Les mer
Dosering av Aqui-S og Finquel ved lave temperaturer
Vi mottar spørsmål fra felt om dosering av Aqui-S og Finquel ved lave temperaturer; typisk 2 til 4 °C. Svarene er pussig nok diametralt motsatte, avhengig av hvilket middel det er snakk om! Ved sedasjon med Aqui-S senkes dosen ved lave temperaturer Ved anestesi med Finquel økes dosen ved lave temperaturer  Litt mer detaljert: Aqui-S […]
Les mer
Dosering av Aqui-S ved gjenbruk av ferskvann
Ved sedasjon med Aqui-S under ferskvannsbehandling må man etterdosere som om nesten alt vannet er skiftet ut dersom ferskvannet skal brukes på nytt. Dette er bl.a. fordi fisken "tar med seg" mesteparten av det aktive stoffet ut av brønnen etter endt behandling.
Les mer
Undersøkelse av mulige interaksjoner ved bruk av AQUI-S som sedasjon ved medikamentell avlusning
Forsøkets mål var å se om bruk av Aqui-S som under avlusning har negative/positive innvirkninger på selve avlusningen og på fiskens stressnivå under behandlingen.
Les mer
Sedasjon med AQUI-S under avlusning med deltametrin
Et forsøk ved Helgeland Havbruksstasjon i september 2013 indikerte at sedasjon under badeavlusning dessuten kan redusere opptaket av lusemiddelet deltametrin (Alpha Max «Pharmaq») i fisken. Det ble derfor bestilt en kontrollert studie ved VESO Vikan i Namsos for å bekrefte eller avkrefte funnet.
Les mer
Bioassay rapport - In vitro testing av lakselus’ følsomhet for Aqui-S
Rapport fra bioassay utført av Fishguard - 2014
Les mer
Sedasjon av regnbueørret med AQUI-S ved smoltlevering
Rapport fra feltutprøvning av sedasjon med Aqui-S under utsett av regnbueørret i september 2011.
Les mer
Sedasjon med Aqui-S ved levering av smolt
Levering av smolt fra settefiskanlegg medfører flere operasjoner som kan være stressende for fisken, selv med optimaliserte rutiner. Sedasjon med Aqui-S kan være et hjelpemiddel for å redusere effekten på fisken. Vi har samlet noen videoer som viser metode og effekt.
Les mer
Opplever fisk smerte?
Opplever fisken virkelig smerte, eller er det bare reflektorisk avvikelsesadferd vi ser når en fisk spreller på kroken? Diskusjonen om fisk og smerte har gått i årevis blant fiskehelsepersonell, oppdrettere, sportsfiskere, dyrevernaktivister og forskere. Her er en liten oppsummering.
Les mer
Stress hos fisk
I løpet av de siste 20 årene er produksjonen av laks og ørret nesten 30-doblet; fra ca. 35.000 tonn i 1987 til 1,35 millioner tonn i 2014. Næringen er i ferd med å bli voksen, økonomien er trygg, og tiden inne for å fokusere mer på hvordan vi håndterer de nye husdyra vi har ansvaret for. Er produksjonen etisk? Gir vi dem skånsom behandling og godt nok miljø?
Les mer
Sedasjon av fisk i resirkuleringsanlegg
Forsøk gjeonnført ved Nofima i 2014 viser at Aqui-S kan benyttes i resirkuleringsanlegg. Middelet brytes raskt ned av bioreaktoren, slik at faren for akkumulering i systemet ved fortløpende bruk i flere tanker er minimal. Innvirkningen på bioreaktorens effekt er mild og forbigående, selv ved maksimal teoretisk dose.
Les mer
Sedasjon av rognkjeks med Aqui-S
Rognkjeks kan sederes med Aqui-S under transport, evt. bare før lasting og lossing, for å unngå at fisken suger seg fast på karveggene.
Les mer
Sedasjon ved ferskvannsbehandling mot AGD
Behandling mot AGD i Norge skjer ofte ved 3 timers bad i ferskvann i brønnbåt. For å redusere stress og oksygenforbruk i holdetiden velger mange å sedere fisken med Aqui-S. Her finnes en praktisk veiledning for slik sedasjon.
Les mer
AGD-behandling og stress
Stress nedsetter immunforsvaret og gjør individet mer mottakelig for infeksjoner. En studie gjennomført i 2011 ved University of Tasmania viste at sedasjon ved ferskvannsbehandling mot AGD reduserte stigningen i stresshormonet kortisol og forlenget tiden frem til ny behandling mot AGD var nødvendig.
Les mer
Sedasjon med Aqui-S under avlusning i merd
Sedasjon med Aqui-S under avlusning i merd benyttes en lang rekke steder for å redusere effekten av stress på fisken.
Les mer
Bedøvelse med Aqui-S ved telling av lus
Kun 2 døgngraders slaktefrist gjør det aktuelt å benytte Aqui-S ved lusetelling mot slutten av sjøperioden. Det er derfor utarbeidet en praktisk veiledning som kan distribueres ved foreskrivning av Aqui-S til dette bruk.
Les mer
Vilkår for bruk av nettstedet | Privacy | MSD Animal Health Telefon +47 55543735 | Email: customer.services.no@merck.com |

Denne siden er for dyrehelsepersonell.

Ok